Bijna 2,8 miljoen kilo ingezamelde batterijen in 2015: nieuw record

Bebat verpulvert met dit resultaat het recordaantal van 2014 en bereikt nieuwe mijlpaal

Tienen – Bebat vestigt in 2015 opnieuw een record aan ingezamelde gebruikte batterijen.  Het afgelopen jaar werd er maar liefst 2.757.826 kg gebruikte batterijen ingezameld, goed voor een stijging van 3% of 71 ton in vergelijking met 2014. Bovendien stijgt het inzamelpercentage in 2015 in vergelijking met 2014 van 54,6% naar 55,5%. Bebat verstevigt hierdoor haar positie aan de absolute wereldtop voor het inzamelen van gebruikte batterijen.

2.757.826 kg gebruikte batterijen ingezameld in België

Voor Bebat is 2015 een topjaar geweest: er werd een totaal van maar liefst 2.757.826 kg gebruikte batterijen ingezameld. Concreet betekent dit recordresultaat een stijging van 3% of 71 ton in vergelijking met 2014. Een opmerkelijke prestatie als je weet dat de batterijen steeds lichter worden.

Op het vlak van draagbare batterijen (i.e. batterijen die thuis of op kantoor dagelijks worden gebruikt) zijn er in 2015 meer dan 113 miljoen stuks binnengebracht in één van de 23.500 inzamelpunten in een containerpark, supermarkt of school.

Inzamelpercentage stijgt tot 55,5%

Hoewel de Europese inzameldoelstelling voor 2016 werd vastgelegd op 45% slaagde Bebat er in 2015 reeds in om een indrukwekkend inzamelpercentage voor te leggen van 55,5%. Dit is meer dan 10% boven de Europese doelstellingen, een stijging van 0,9% tegenover 2014 en meer dan 5% boven de wettelijke inzameldoelstellingen van de gewesten.

Peter Coonen, gedelegeerd bestuurder van Bebat, licht dit resultaat verder toe: “Ons inzamelpercentage is dit jaar opnieuw gestegen van 54,6% naar 55,5%, wat de indruk zou kunnen geven dat er nog steeds 44,5% in het milieu terechtkomt. Maar niets is minder waar: bij de berekening van het cijfer wordt er onvoldoende rekening gehouden met de populariteit en zeer lange levensduur van herlaadbare batterijen en de gemiddelde levensduur (5-6 jaar) van gewone batterijen. Uit meerdere onderzoeken blijkt echter dat Bebat maar liefst 90% van alle beschikbare batterijen inzamelt, een mooie prestatie waar we fier op zijn.”

Gemiddeld brengt de Belg zijn batterijen 2 tot 3 keer per jaar binnen. De cijfers van Bebat tonen bovendien aan dat de Belg meer inzamelt en sneller zijn weg vindt naar een Bebat-inzamelpunt: in totaal bracht hij in 2015 iets meer dan 8 miljoen bezoekjes aan een inzamelpunt, wat er 315.000 meer zijn in vergelijking met 2014.

België Europese koploper op vlak van inzameling en recyclage

“We zijn verheugd dat we het inzamelresultaat van 2014 hebben kunnen verbeteren en een nieuw inzamelrecord kunnen neerzetten in 2015. Dankzij dit resultaat verstevigt België zijn positie als één van de wereldwijde koplopers voor de inzameling van batterijen. Om onze resultaten jaar na jaar te overtreffen, krijgen we hulp van de distributie, scholen, bedrijven en containerparken waarmee we telkens goed en nauw samenwerken. Ook onze medewerkers zetten zich continu in om allerlei campagnes en inzamelwedstrijden te organiseren die voor extra motivatie zorgen bij de consumenten. Een welgemeende ‘dankuwel’ gaat uiteraard ook uit naar alle consumenten, bedrijven en organisaties in België die hun steentje bijdragen voor een beter milieu. De ingezamelde batterijen worden gesorteerd per chemische familie waarna ze worden afgevoerd naar gespecialiseerde recyclagebedrijven waar de gebruikte batterijen maximaal gerecycleerd worden,” aldus Peter Coonen.

Daarenboven wist Bebat haar merkbekendheid te doen stijgen naar 90% en geeft 83% aan dat ze de creatieve campagnes van Bebat zeer op prijs stellen.

Focuspunten voor 2016

Uit bijkomend onderzoek van Bebat blijkt dat 24% van de Belgen zijn lege batterijen wel thuis apart houdt, maar nadien vergeet om ze binnen te brengen.

“We zijn goed bezig en behaalden ons beste resultaat ooit, maar het blijft een uitdaging om de consumenten te bereiken die tot die 24% behoren,” benadrukt Peter Coonen. “Dag na dag streven we ernaar om alle consumenten, jong en oud, te overtuigen van het belang van recyclage door hen de positieve impact ervan op het milieu aan te tonen. Een gemiddeld gezin heeft 129 batterijen in huis, waarvan er 17 leeg zijn, het is dus erg belangrijk dat iedereen die lege batterijen systematisch blijft binnenbrengen. Zelfs 1 batterij, 1 inspanning maakt voor ons een verschil. Wij geloven in het zogenaamde vlindereffect. Daarnaast hebben batterijen tal van tweede levens: hun bestanddelen worden gebruikt om brillen, fietsen, vliegtuigen,… te vervaardigen. We zullen dus niet op onze lauweren rusten en ons maximaal voor het milieu blijven inzetten.”

In de toekomst streeft Bebat naar het uitbouwen van een communicatieluik in de B2B-sector, alsook naar de verdere ontwikkeling van haar sociale media kanalen om nog meer bedrijven en consumenten aan te zetten tot het inzamelen en recycleren van batterijen.

Over de vzw BEBAT

Bebat vzw is een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt er dus voor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw geeft gebruikte batterijen een nieuw leven en behoort tot de wereldtop wat betreft de inzameling van batterijen. In de 23.500 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. Bebat vzw staat in voor de ophaling, sortering en recyclage ervan. In 2015 zamelde Bebat een recordgewicht van ongeveer 2.800 ton batterijen in. Bovendien tonen huisvuilanalyses aan dat 100 kg huisvuil gemiddeld slechts 1 batterij bevat, waarmee Bebat een inzamelefficiëntie van 89,9% behaalt. 

Contacteer ons
Joy Delagrange Account Executive, Grayling
Joy Delagrange Account Executive, Grayling
Over BEBAT

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt er voor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering en recyclage. Bebat vzw geeft gebruikte batterijen een nieuw leven en behoort tot de wereldtop wat betreft de inzameling van batterijen. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. Bebat vzw staat in voor de ophaling, sortering en recyclage ervan. In 2018 zamelde Bebat meer dan 3.200 ton batterijen in. Over de laatste vijf jaar heeft Bebat reeds 10.000 batterijen van elektrische voertuigen (EV) opgehaald en laten recycleren door de beste recyclagefirma’s in België en Europa.