Bebat en Leefmilieu Brussel dagen Brusselaars uit om op batterijenjacht te gaan

Meer dan 5 miljoen vergeten gebruikte batterijen in Brusselse huishoudens

Tienen. Bebat en Leefmilieu Brussel roepen met de campagne ‘Samen meer lege batterijen inzamelen in Brussel’, die zal lopen van 13 maart t.e.m. 14 april, alle Brusselaars op om thuis op batterijenjacht te gaan en hun lege batterijen binnen te brengen in één van de 2.200 Bebat inzamelpunten in Brussel. Het is een campagne van ongekende omvang in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bebat en Leefmilieu Brussel rekenen dan ook op alle Brusselaars !

Volgens een schatting van Bebat, worden er in Brussel zo’n 5 miljoen gebruikte batterijen vergeten in lades of toestellen. Met de campagne ‘Samen meer lege batterijen inzamelen in Brussel’, wil Bebat, de vzw die instaat voor het inzamelen en sorteren van gebruikte batterijen, samen met Leefmilieu Brussel, de Brusselaars uitdagen om thuis op zoek te gaan naar lege batterijen. De campagne zal lopen van 13 maart tot en met 14 april en wil alle Brusselaars oproepen om hun lege batterijen, knoopcellen, maar ook accu’s en batterijen uit toestellen, binnen te brengen in één van de 2.200 Bebat inzamelpunten in Brussel. Alle inzamelpunten zijn online te vinden op www.bebat.be of via de Recycle app.

Elk Brussels gezin ontvangt binnenkort een nuttig inzameldoosje om tijdelijk lege batterijen op een efficiënte en veilige manier thuis te bewaren. Bebat en Leefmilieu Brussel moedigen alle Brusselaars aan om thuis actief op zoek te gaan naar lege batterijen in alle toestellen, laden, kasten, de keuken, de garage, de bergplaats, de kelder en de zolder. Na ze te testen, kunnen de lege batterijen binnen gebracht worden bij een inzamelpunt in de buurt: supermarkten, winkels, bedrijven, etc.

Volgens recente studies, uitgevoerd voor Bebat, heeft een Brussels gezin gemiddeld 86 batterijen in huis waarvan er 10 leeg zijn. Lege batterijen bevatten veel stoffen die herbruikt kunnen worden waaronder zink, ijzer, plastic, mangaan, alkaline en zinkkool. Met meer dan 3.000 ton ingezamelde batterijen en een inzamelpercentage van 60,7 % in 2017 is België bij de koplopers van Europa. Bebat en Leefmilieu Brussel hopen met de jacht op de 5 miljoen ‘vergeten’ Brusselse batterijen, gezinnen in onze hoofdstad aan te zetten om nog regelmatiger hun lege batterijen te testen en binnen te brengen.

Brusselaars aanzetten om regelmatiger batterijen binnen te brengen   

Nele Peeters, Marketing Manager bij Bebat licht de campagne toe : “We hopen met deze actie te tonen dat Brusselaars groen in hun hart zijn. Lege batterijen hebben geen nut in huis. Door ze binnen te brengen in één van de 2.200 inzamelpunten in Brussel, kunnen belangrijke stoffen zoals zink, ijzer, mangaan, etc. hergebruikt worden in bijvoorbeeld batterijen, dakbedekking, buizen, en zelfs het galvaniseren en de aanleg van wegen.”

Meer informatie over deze campagne op: www.bebat.be/nl/brussel.

 

Over Leefmilieu Brussel

Leefmilieu Brussel is de milieu- en energieadministratie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Haar werkterreinen bestrijken het milieu in de breedste zin van het woord, met inbegrip van afvalpreventie -en beheer. Meer info op https://leefmilieu.brussels/

Verleid door Zero Waste? Bezoek https://leefmilieu.brussels/themas/zero-afval  

Contacteer ons
Over BEBAT

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt er voor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering en recyclage. Bebat vzw geeft gebruikte batterijen een nieuw leven en behoort tot de wereldtop wat betreft de inzameling van batterijen. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. Bebat vzw staat in voor de ophaling, sortering en recyclage ervan. In 2018 zamelde Bebat meer dan 3.200 ton batterijen in. Over de laatste vijf jaar heeft Bebat reeds 10.000 batterijen van elektrische voertuigen (EV) opgehaald en laten recycleren door de beste recyclagefirma’s in België en Europa.