Bebat breekt opnieuw record: maar liefst 3.208 ton ingezamelde batterijen in 2018

België blijft absolute wereldtop in de inzameling van gebruikte batterijen

Tienen - België blijft bij de absolute wereldtop behoren in het inzamelen van gebruikte batterijen. Bebat, de vzw die inzet op de inzameling en recyclage van gebruikte batterijen, zamelde in 2018 samen met alle Belgen, maar liefst 3.208 ton batterijen in. Dat is 5%, ofwel 141 ton, meer dan het jaar ervoor. Het inzamelpercentage steeg in 2018 tot 61,6% (ten opzichte van 60,6% in 2017). Deze stijging is onder meer te danken aan het dichte inzamelnetwerk van Bebat, dat sinds dit jaar ook heel wat nieuwe inzamelpunten voor batterijen van elektrische fietsen, drones en elektronische sigaretten telt. Ondanks de erg goede cijfers blijft Bebat bijzonder ambitieus, en zal de organisatie binnenkort de nieuwe app ‘Bebat Collect’ lanceren, die de ophaling van batterijen nog klantvriendelijker en efficiënter moet maken.

3.208 ton gebruikte batterijen ingezameld in België in 2018

Het afgelopen jaar zamelde Bebat maar liefst 3.208 ton gebruikte batterijen in. Dat is 5% meer dan het jaar ervoor. Peter Coonen, gedelegeerd bestuurder van Bebat, is erg trots: “België blijft de absolute wereldtop met 3.208 ton ingezamelde batterijen. Met een inzamelpercentage van 61,6% overtreffen we ook ruimschoots de inzameldoelstellingen van 45% in Vlaanderen en 50% in Wallonië. Zonder de dagelijkse inspanningen van alle Belgen was dit niet mogelijk geweest; we zijn hen allemaal ontzettend dankbaar!” “Belangrijk is ook om het Belgisch inzamelpercentage in een Europees perspectief te plaatsen. Uit Europese studies blijkt dat de helft van de Europese lidstaten de doelstelling van 45% niet haalt. Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben een inzamelpercentage tussen de 45 en 50%. België staat werkelijk aan de top van het Europees klassement op het vlak van inzameling van afgedankte batterijen,” besluit Peter Coonen nog.

Efficiënt inzamelen via dicht inzamelnetwerk en sensibilisering

Het inzamelpercentage van batterijen steeg in 2018 naar 61,6%. Deze stijging is onder meer te danken aan de sensibiliseringsacties van Bebat op TV, radio en social media alsook aan het dichte inzamelnetwerk van Bebat, met ongeveer één inzamelpunt per 500 inwoners. 2018 was ook een uitzonderlijk jaar omdat er heel wat nieuwe inzamelpunten zijn bijgekomen om batterijen van nieuwe toestellen, zoals elektrische fietsen, drones en elektronische sigaretten, te kunnen inzamelen. In totaal heeft Bebat nu meer dan 25.000 inzamelpunten.

Bebat zet naast het verhogen van de inzameling ook in op het aansluiten van nieuwe bedrijven die batterijen op de markt brengen. Het is belangrijk dat alle bedrijven die batterijen op de Belgische markt brengen bijdragen tot de financiering van het Bebat-systeem. In 2018 sloten maar liefst 549 nieuwe bedrijven zich aan bij Bebat, waarvan 96 buitenlandse webshops. Eind 2018 waren in het totaal 2.765 bedrijven aangesloten.

Expertise in e-mobility

Elektrische vervoersoplossingen zijn de toekomst. Tegen 2020 zou zowat 10% van alle nieuwe auto’s (gedeeltelijk) elektrisch rijden. Bebat breidt daarom jaar na jaar zijn expertise in de e-mobility uit en vormt een ideale partner voor de automotive-industrie. De vzw biedt momenteel al heel wat gespecialiseerde diensten op maat aan voor Electric Vehicule (EV)-klanten, met name voor de ontmanteling van batterijen van auto’s, vrachtwagens, bussen, boten, moto’s, fietsen en steps. Om de ophaling van EV-batterijen over heel Europa efficiënter te maken, ontwikkelde Bebat bovendien samen met zijn buitenlandse collega’s het softwaresysteem Reneos.  

Bebat blijft ambitieus voor de toekomst

2018 was een erg goed jaar voor Bebat, maar ondanks de goede cijfers blijft Bebat ambitieus.

 “We zijn zeer tevreden met de resultaten, maar we willen de inzameling nog gemakkelijker en efficiënter maken om nog meer batterijen te kunnen inzamelen”, aldus Peter Coonen. “Maar liefst 95% van de Belgen kent ons inzamelsysteem al. Toch willen we nog verder gaan, om het inzamelpercentage van gebruikte batterijen nóg te verhogen. Zo lanceerden we in 2018 een blog om juiste en relevante informatie over batterijen te kunnen verstrekken aan specifieke doelgroepen. Dit jaar zullen we de ‘Bebat collect’ app op de markt brengen. Met de app, bestemd voor de beheerders van inzamelpunten, kan er in enkele seconden een ophaling van batterijen geregeld worden. En dit alles met één doel: dé inzamel- en recyclagekampioen van batterijen blijven!”

 

U kan het volledige jaarverslag downloaden op de website van Bebat.

 

Over BEBAT

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt er voor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering en recyclage. Bebat vzw geeft gebruikte batterijen een nieuw leven en behoort tot de wereldtop wat betreft de inzameling van batterijen. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. Bebat vzw staat in voor de ophaling, sortering en recyclage ervan. In 2018 zamelde Bebat meer dan 3.200 ton batterijen in. Over de laatste vijf jaar heeft Bebat reeds 10.000 batterijen van elektrische voertuigen (EV) opgehaald en laten recycleren door de beste recyclagefirma’s in België en Europa.